[Samblado..Serunding Halal Sedap Kelantan]
Nok Royak Rahsia Ni..
Bkpo ibu-ibu kito buat serunding sene jah..
kecek klate la pulok..
Ini tip-tipnya yer..kecek luai la..nanti ramai yang kena google translate pulak..orite..orite..
1. Off course la buat dengan kasih sayang
2. Rebus daging tu biar betul-betul empuk
3. Masak dulu ramuan or awah oghe klate royak..biar betul-betul masak..Api perlahan yer..jangan
lorat gadoh nok cepat..bukan gadoh-gadoh bertumbuk yer..ini bahasa kelantan memunjukkan
tergopoh- gapah..hehe
4.Resipi asal serunding kelantan hanya menggunakan ketumbar as a rempah nya..tak perlu jintan
manis, jintan putih, serbuk kari atau apa-apa bahan lain. Sangai dulu ketumbar tu yer adik-adik..biar
wangi..naik bau..ada aroma gitu..pastu blend atau tumbuk mengikut kehalusan yang kita nak..Kalau
suka kasar-kasar ketumbar nya boleh tumbuh kasar..Kalau yang taknak tergigit dengan biji-biji
rempah..sila blend atau tumbuk halus..
5.Masak Serunding tidak guna minyak yer adik-adik..guna santan sahaja. Kalu uolls nak letak minyak
pon boleh..tak ada salah dalam masakan asalkan sedap dan halal..kan..kan..tapinya..serunding yang
tahan lama tidak digalakkan berminyak-minyak..nanti cepat rosak..rasa tengik..
emm..apa lagi yer..
ok la tu yer..lima tip..nak tanye apa sahaja..rahsia apa sahaja..sila komen dibawah..admin nak jawab
dengan penuh kasih-sayang ni..
Share-share yer rahsia ni..moga ramai dapat manfaatnya..



Comments
Post a Comment