[Samblado..Serunding Halal Sedap Kelantan]

 Nok Royak Rahsia Ni..

Bkpo ibu-ibu kito buat serunding sene jah..


kecek klate la pulok..

Ini tip-tipnya yer..kecek luai la..nanti ramai yang kena google translate pulak..orite..orite..

1. Off course la buat dengan kasih sayang

2. Rebus daging tu biar betul-betul empuk

3. Masak dulu ramuan or awah oghe klate royak..biar betul-betul masak..Api perlahan yer..jangan 

lorat gadoh nok cepat..bukan gadoh-gadoh bertumbuk yer..ini bahasa kelantan memunjukkan 

tergopoh- gapah..hehe

4.Resipi asal serunding kelantan hanya menggunakan ketumbar as a rempah nya..tak perlu jintan

 manis, jintan putih, serbuk kari atau apa-apa bahan lain. Sangai dulu ketumbar tu yer adik-adik..biar

 wangi..naik bau..ada aroma gitu..pastu blend atau tumbuk mengikut kehalusan yang kita nak..Kalau

 suka kasar-kasar ketumbar nya boleh tumbuh kasar..Kalau yang taknak tergigit dengan biji-biji 

rempah..sila blend atau tumbuk halus..

5.Masak Serunding tidak guna minyak yer adik-adik..guna santan sahaja. Kalu uolls nak letak minyak

 pon boleh..tak ada salah dalam masakan asalkan sedap dan halal..kan..kan..tapinya..serunding yang

 tahan lama tidak digalakkan berminyak-minyak..nanti cepat rosak..rasa tengik..

emm..apa lagi yer..

ok la tu yer..lima tip..nak tanye apa sahaja..rahsia apa sahaja..sila komen dibawah..admin nak jawab

dengan penuh kasih-sayang ni..

Share-share yer rahsia ni..moga ramai dapat manfaatnya..

   

Comments

Popular Posts