|Samblado..Serunding Halal Sedap Kelantan

Rahsia Resipi Serunding

REMPAH SERUNDING

Salam semua..apa khabar..kakak samblado baru ada masa petang-petang camni nak ber bobei-bobei dengan korang semua.

kakak samblado nak citer berkaitan apa pulak kali ni yer..

emm..

kawan-kawan nak tau tak berkenaan rempah yang kakak guna untuk buat serunding.

betul ke nak tau ni..heheπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

cuba teka rempah apa yang kita guna yer..

rempah kari?
jintan?
bunga cengkih?
bunga lawang?

Bukan kawan-kawan..
Bukan semua yang diatas yer..

hehe..

Dalam resipi serunding kelantan, rempah yang digunakan hanyalah BIJI KETUMBAR sahaja.

Resipi Serunding Kelantan..menggunakan 500g BIJI KETUMBAR didalam 20 kilo daging.

BIJI KETUMBAR disangai terlebih dahulu sehingga kekuningan dan naik aroma.

Selepas itu sejukkan sebelum di blend halau atau sedikit kasar bergantung pada selera masing-masing.Ada yang suka blend halus supaya tidak tergigit BIJI REMPAH apabila serunding masak
dan ada juga sebaliknya. Selepas  di blend..rempah tadi dimasukkan kedalam ramuan serunding.

Boleh ke semua..

Stay tune with samblado..untuk banyak lagi tip dan resipi serunding.










Comments

Popular Posts